انواع چرم طبيعي براي کفش
انواع چرم طبيعي براي کفش
چرم يکي از محبوبترين و باکيفيتترين جنسهاي پارچهاي است که براي توليد انواع کفش استفاده ميشود. چرم داراي خصوصياتي مانند دوام، انعطافپذيري، تنفسپذيري، زيبايي و اصالت است که باعث ميشود کفشهاي چرمي از جذابيت و ارزش بالايي برخوردار باشند. اما آيا ميدانيد که چرم به چه صورت توليد ميشود و چه انواع مختلفي دارد؟ در اين مقاله قصد داريم به معرفي انواع چرم کروکو طبيعي براي کفش بپردازيم و خصوصيات و کاربردهاي هر يک را بررسي کنيم.
## چگونه چرم توليد ميشود؟
چرم طبيعي از پوست حيوانات مختلف مانند گاو، گوسفند، بز، شترمرغ، کروکوديل، مار و غيره به وسيله فرآيندهاي دباغي و فرآوري توليد ميشود. دباغي چرم به مجموعهاي از عمليات شامل خيساندن، شستشو، آهک دهي، لش زدايي، مو گيري، آهک گيري، آنزيم دهي، برش و تراش، رنگ آميزي و براق کردن پوست حيوانات گفته ميشود که با هدف بهبود کيفيت و خصوصيات چرم انجام ميشود¹. توليد چرم در چند مرحله صورت ميگيرد:
- **پوست خام**: در اين مرحله پوست حيوانات پس از جدا شدن از بدن حيوانات به صورت خام جمع آوري شده و با استفاده از نمك يا ساير روش هاي نگهداري در برابر فساد و تخريب حفظ مي شود².
- **سالامبور**: در اين مرحله پوست خام با استفاده از آب و ساير عامل هاي شيميائي شسته شده و آماده سازي براي عمليات دباغي مي شود².
- **وت بلو**: در اين مرحله پوست سالامبور با استفاده از عامل هاي لش زدايي و آنزيم دهي به صورت نيمه دباغ شده درآورده شده و به رنگ آبي يا سبز رسيده است².
- **کراست**: در اين مرحله پوست وت بلو با استفاده از عامل هاي دباغ كننده كاملاً دباغ شده و به رنگ قهوه اي رسيده است².
- **چرم**: در اين مرحله پوست کراست با استفاده از عامل هاي رنگ آميزي، براق كننده، نرم كننده و ضد آب كننده به صورت چرم آماده استفاده درآورده شده است².
## چه انواعي از چرم طبيعي براي کفش وجود دارد؟
انواع مختلفي از چرم طبيعي براي کفش وجود دارد که با توجه به منشا، روش توليد، شکل ظاهري و خصوصيات آنها ميتوان آنها را تقسيمبندي کرد. در ادامه به معرفي برخي از اين انواع چرم ميپردازيم:
- **چرم دانه کامل (Full-Grain Leather)**: اين نوع چرم از لايه بالايي پوست حيوانات توليد ميشود و داراي الگوي منحصر به فرد و طبيعي دانههاي پوست است. اين چرم بسيار باکيفيت، مقاوم و دوام بالايي دارد و با گذشت زمان زيباتر و باارزشتر ميشود. اين چرم براي توليد کفشهاي لژ، کلاسيک و اسپرت مناسب است³.
- **چرم دانه بالا (Top-Grain Leather)**: اين نوع چرم نيز از لايه بالايي پوست حيوانات توليد ميشود اما سطح آن به صورت مصنوعي صاف و صيقلي شده است. اين چرم نسبت به چرم دانه کامل نرمتر، سبکتر و کمدوامتر است و با گذشت زمان فرسوده ميشود. اين چرم براي توليد کفشهاي شب، رسمي و مجلسي مناسب است³.
- **چرم نبوک (Nubuck Leather)**: اين نوع چرم نيز از لايه بالايي پوست حيوانات توليد مي شود اما سطح آن به صورت مصنوعي سابيده شده است. اين چرم داراي سطح نرم و مخملي است و به رنگ قهوهاي رسيده است. اين چرم نسبت به چرم دانه کامل و دانه بالا حساستر است و نياز به محافظت بيشتري دارد. اين چرم براي توليد کفشهاي کاجوال، جين و خاکستري مناسب است³.
- **چرم جير (Suede Leather)**: اين نوع چرم از لايه پاييني پوست حيوانات توليد مي شود و داراي سطح نازک، نورد و پشمالو است. اين چرم به رنگ هاي روشن توليد مي شود و قاب
- **قابل تنفس بودن**: چرم جير به دليل دارا بودن منافذ ريز در سطح خود، قابل تنفس بوده و هوا را عبور ميدهد. اين خصوصيت باعث شده است که کفشهاي چرم جير در فصول گرم، دماي مناسب را براي پا فراهم کنند.
- **داراي ظاهر و لمس خاص**: چرم جير به دليل دارا بودن سطح نازک و پشمالو، داراي ظاهر و لمس خاص و متفاوتي است. اين چرم باعث ميشود که کفشهاي چرم جير از جذابيت و اصالت بالايي برخوردار باشند.
- **داراي رنگهاي متنوع**: چرم جير به دليل دارا بودن سطح نورد، قابل رنگآميزي در رنگهاي مختلف است. اين امکان باعث شده است که کفشهاي چرم جير در رنگهاي زيادي عرضه شوند.
اما علاوه بر مزايا، چرم جير نيز داراي برخي معايب است که بايد به آنها توجه کرد. برخي از اين معايب عبارتند از:
- **حساسيت به آب و لک**: چرم جير به دليل دارا بودن سطح نورد، حساس به آب و لک است و در صورت تماس با آب يا مواد لک زا، ممکن است رنگ و شکل خود را از دست بدهد. براي حفظ چرم جير، بايد از تماس با آب و لک پرهيز کرد و در صورت لکيدگي، از روشهاي مناسب پاک کردن استفاده کرد.
- **حساسيت به حرارت و نور**: چرم جير به دليل دارا بودن سطح نورد، حساس به حرارت و نور است و در صورت قرار گرفتن در معرض حرارت يا نور زياد، ممکن است رنگ و شکل خود را تغيير دهد. براي حفظ چرم جير، بايد از قرار گرفتن در معرض حرارت يا نور زياد خودداري کرد.
- **حساسيت به سايش و خط و خش**: چرم جير به دليل دارا بودن سطح نورد، حساس به سايش و خط و خش است و در صورت تماس با سطوح زبر يا تيز، ممکن است آسيب ببيند. براي حفظ چرم جير، بايد از تماس با سطوح زبر يا تيز اجتناب کرد.
## نتيجهگيري
انواع مختلفي از چرم طبيعي براي کفش وجود دارد که با توجه به منشا، روش توليد، شکل ظاهري و خصوصيات آنها ميتوان آنها را تقسيمبندي کرد. در اين مقاله به معرفي چهار نوع از چرم طبيعي براي کفش يعني چرم دانه کامل، چرم دانه بالا، چرم نبوک و چرم جير پرداختيم و خصوصيات و کاربردهاي هر يک را بررسي کرديم. هر يک از اين انواع چرم داراي مزايا و معايب خود هستند که بايد در هنگام خريد کفش به آنها توجه کرد. براي انتخاب کفش مناسب با جنس چرم، بايد به سليقه، بودجه، منظور و نياز خود از خريد کفش توجه کنيد.
براي مطالعه بيشتر در مورد انواع چرم طبيعي و مصنوعي، نحوه تشخيص چرم حقيقي، و راهنماي نگهداري از کفشهاي چرم ميتوانيد به لينکهاي زير مراجعه کنيد.
منبع : https://www.croco.ir/c/%d9%85%d8%b1%d8%af%d8%a7%d9%86%d9%87/